Malavé Do - karatestilen för 2000-talet

Ramon Malavé

Ramon Malavé

Världsmästare

Stilgrundare, 10 Dan

Malavé Do grundades av Ramon Malavé 10 dan


Ramon Malavé började träna karate hösten 1973 inom karatestilen Shotokan. Han graderades till 1 dan 1977 och till 2 dan 1979. Eftersom han ansåg att graderingarna inom den traditionella stilen inte fyllde någon egentlig funktion slutade han med graderingarna och träningen inom den traditionella stilen.


I sällskap med några kolleger i landslaget fortsatte han att träna och utveckla sina tekniker på sitt eget sätt med målsättningen att bli så bra som möjligt inom sin idrott. Genom att studera varje enskild detalj av tekniker i rörelse strävade han efter att finna vägen till det effektivaste genomförandet av varje enskild teknik för kumite.


Då han redan från 1977 var medlem av det svenska landslaget kunde han genom att utmana sig själv såväl mentalt som fysiskt via tävling mot de mest framstående tävlingskaratekas i världen mäta resultatet av sin metod och kontinuerligt förfina metoden.


Resultatet blev att han som förste svensk (och förste icke- japan) blev världsmästare i karate, kategorin -65 kg för herrar år 1984. Efter att ha vunnit alla de största titlarna inom sporten slutade han sin tävlingskarriär 1986.


Metoden som gjorde att han blev bäst i världen

2006 startade Ramon karatestilen Malavé Do som bygger på den metod som ledde fram till världsmästartiteln. Stilen är skapad för att utveckla kumitens tekniker till excellens genom att söka perfektion.

Ledorden är:

Balans

Fokus

Perfektion

Med balans lägger man en grund för inlärning, med fokus kan man förbättra sina tekniker och för perfektion krävs det en ständig mental och fysisk utveckling. Grundprinciperna är träning med modern metodik samt rörelse och teknik utformat utifrån grenspecifika och vetenskapliga grunder. Målet är att nå excellens i utförande genom att söka perfektion under träning och utövande.


Graderingssystem som bygger på faktiska meriter

Malavé Do:s graderingssystem är utvecklat för att premiera faktiska resultat och prestationer som idrottsutövare och ledare. Syftet är att ge en så rättvis återspegling som möjligt av utövarens prestation och nivå som karateka.

I graderings- systemet bedöms teknisk kompetens, fokus, medvetenhet, styrka och avståndsbedömning samt för de högsta graderna idrottsliga meriter och utmärkelser från WKF, EKF och av nationella förbund sanktionerade tävlingar. Meriter från så kallade "stil-VM och stil-EM" är helt missvisande och helt uteslutna.


Nedan listas vilka meriter som krävs inom Malavé Do,s graderingssystem för att uppnå den högsta utmärkelsen som är 10 dan.


Krav för 10 Dan Malavé Do

• VM-guld

• EM-guld

• NM-guld

• SM-guld

• WKF eller EKF- styrelseuppdrag

• Nationellt förbund- styrelseuppdrag

• Förbundskapten landslag

• Minst 30 år som klubbledare, instruktör, samt andra uppdrag som kan kopplas till främjandet av karate som idrott.